Αν τελικά το εκλογοδικείο αποφασίσει να ακυρώσει τη συμμετοχή των “Σπαρτιατών” στον εκλογικό αποτέλεσμα, μετά τις διώξεις σε βάρος των βουλευτών για εξαπάτηση των εκλογέων και σχέσεις με τον έγκλειστο Κασιδιάρη, τότε είναι πολύ πιθανό να γίνουν είτε επαναληπτικές εκλογές στις περιφέρειες που οι “Σπαρτιάτες” εξέλεξαν βουλευτές σα να πρόκειται για μονοεδρικές (το κόμμα που θα πάρει πλειοψηφία εκλέγει τον βουλευτή) είτε θα διαμοιραστούν οι έδρες στα υπόλοιπα κόμματα.
Στο νομό Ηρακλείου το ακροδεξιό μόρφωμα έχει εκλέξει βουλευτή. Έτσι είτε η έδρα θα κριθεί σε επαναληπτικές είτε μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που έχουν τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. Άρα, στη δεύτερη περίπτωση, ένας εκ των Γρηγόρη Πασπάτη (ΝΔ) και Σωκράτη Βαρδάκη (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ) θα αναδειχτεί βουλευτής. Είναι και οι δυο πρώτοι αναπληρωματικοί στα κόμματά τους.
Αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια από την “Αυγή” τη σχετική ανάλυση του Δημήτρη Πουλακίδα:
Εως τις 30 Ιουνίου, δηλαδή μαζί με τις ευρωεκλογές, και υπό το πολιτικό κλίμα που ενδεχομένως θα έχουν διαμορφώσει οι κάλπες, το Εκλογοδικείο (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) θα διαμορφώσει το νέο πολιτικό τοπίο που όλα δείχνουν ότι δεν θα περιλαμβάνει τους Σπαρτιάτες. Βεβαίως, η τύχη και οι προσωπικές πορείες των βουλευτών και του κόμματος ελάχιστα αφορούν καθώς η ιστορία της χώρας γράφεται χωρίς την Ακροδεξιά, ωστόσο οι πολιτικές ισορροπίες έχουν ενδιαφέρον σε μία περίοδο εξελίξεων και πολλαπλών κρίσεων.
Ολα δρομολογήθηκαν μετά την προσωπική έρευνα και με την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη για άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος 11 βουλευτών που εξελέγησαν με τους Σπαρτιάτες για εξαπάτηση των εκλογέων, αλλά και κατά του έγκλειστου χρυσαυγίτη Ηλία Kασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού – Σημείωση: μόνο ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας δεν διώκεται. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς η έρευνα του Αρείου Πάγου ξεκίνησε όταν ο Β. Στίγκας δημόσια κατήγγειλε παρασκηνιακές και έκνομες ενέργειες στους Σπαρτιάτες, κάνοντας λόγο για «Greek Mafia» και «Don Corleone» φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη. Ο Β. Στίγκας κατέθεσε δύο φορές στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ εξηγήσεις ως ύποπτοι έδωσαν όλοι οι βουλευτές του κόμματος και ο Ηλ. Κασιδιάρης.
Συνολικά υπάρχουν τρεις δικαστικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα πολιτικά πράγματα:
* Η πρώτη αφορά τον Άρειο Πάγο και αν θα δώσει άδεια στους Σπαρτιάτες να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί έως την Τρίτη 9 Απριλίου και η απόφαση να εκδοθεί έως τις 19 Απριλίου.
* Η δεύτερη αφορά την ποινική δίωξη που ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
* Η τρίτη αφορά το Εκλογοδικείο, από το οποίο αποχωρεί στις 30 Ιουνίου η πρόεδρός του (και πρόεδρος του ΣτΕ) Ευαγγελία Νίκα. Εξ αυτού του λόγου εκτιμάται ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να έχει εκδοθεί η απόφαση.
Τι γίνεται με την κρατική χρηματοδότηση
Πολιτικά δύο πράγματα συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον: α) η κρατική επιχορήγηση στους Σπαρτιάτες, που υπολογίζεται κοντά στα 8 εκατ. σε βάθος τετραετίας και β) τι θα γίνει με τις 12 έδρες αν εκπέσουν οι βουλευτές. Όσον αφορά το ενδεχόμενο της αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης, κοινοβουλευτικές πηγές δείχνουν ότι προς το παρόν δεν θα αλλάξει τίποτα και θα συνεχιστεί κανονικά η ροή των χρημάτων. Αυτό γίνεται επειδή δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 83Α του Κανονισμού της Βουλής για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης, καθώς: α) η Δικαιοσύνη δεν έχει στείλει στη Βουλή φάκελο για τους Σπαρτιάτες και β) η υφιστάμενη διάταξη αφορά εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση και όχι το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων για το οποίο κατηγορούνται. Βεβαίως, αυτά μπορεί να αλλάξουν αν αναληφθεί έγκαιρα νομοθετική πρωτοβουλία που θα περιλαμβάνει τα νέα δεδομένα, όπως είχε γίνει και με τη Χρυσή Αυγή.
Εκλογές ή μοίρασμα εδρών;
Πιο σύνθετα είναι τα πράγματα στην εξαιρετικά πιθανή περίπτωση που το Εκλογοδικείο αποφασίσει να εκπέσουν οι 12 βουλευτές που εκλέχθηκαν με τους Σπαρτιάτες (δηλαδή και του Β. Στίγκα που δεν έχει διωχθεί ποινικά). Τα ενδεχόμενα είναι:
1. Να προκηρυχθούν επαναληπτικές εκλογές στις περιφέρειες που έχουν εκλεγεί οι εκπεσόντες βουλευτές: Α’ Αθηνών, Β’ Πειραιά, Βορείου και Δυτικού Τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα κόμματα θα μπορούν να κατέβουν αλλά το σύστημα θα είναι επί της ουσίας πλειοψηφικό: το πρώτο κόμμα θα κερδίζει την έδρα. Σήμερα σύστημα Μητσοτάκη εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση…
2. Οι έδρες των Σπαρτιατών να πάνε στους πρώτους σε σταυρούς υποψηφίους των κομμάτων με το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στην εκλογική περιφέρεια όπου είχε εκλεγεί κάθε έκπτωτος βουλευτής.
3. Να μοιραστεί αναλογικά το ποσοστό 4,68% που έλαβαν οι Σπαρτιάτες στις εκλογές.
Κέρδη για Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ
Αν μοιραστούν οι 12 έδρες, η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων μεταβάλλεται ιδιαίτερα υπέρ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα:
* Η Ν.Δ. θα λάβει 6 έδρες και από 158 θα πάει 164.
* Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει 3 έδρες και από 36 θα ανέβει σε 39.
* Το ΠΑΣΟΚ θα λάβει 1 έδρα και από 32 θα πάει σε 33.
* Το ΚΚΕ θα λάβει 1 έδρα και θα ανέβει από 21 σε 22.
* Η Πλεύση Ελευθερίας θα λάβει 1 έδρα και από 6 θα πάει 7.
Η Ν.Δ. θα πάρει έδρες σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ανατολική Αττική, Λάρισα, Ηράκλειο και Νότιος Τομέας. Σημειώνεται ότι στην Αιτωλοακαρνανία πρώτος επιλαχών είναι ο Διονύσης Λιβανός, ο οποίος σε λίγες μέρες ανακοινώνεται ότι θα διοριστεί στην Hellenic Energy. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει έδρες σε Ανατολική Αττική, Βόρειο Τομέα και Ηράκλειο ή Σέρρες. Το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Θεσσαλονίκης, το ΚΚΕ στον Δυτικό Τομέα και η Πλεύση Ελευθερίας στη Β’ Πειραιώς.